Tökéletes állagú, glutén- és cukormentes, alakbarát, finom és almás. Nagyon almás. Meg fahéjas.
Az almás piténk alapja a Paleolit Éléskamra remek lisztkeveréke, amivel egy az egyben visszahozhatjuk a retro ízeket, illatokat és még kinézetre sem mondja meg senki, hogy ezt nem a nagyi sütötte 😉
Hozzávalók:
– 1 csomag Paleolit Éléskamra nyújtható tészta lisztkeverék
– 3 db M-es tojás
– 2 ek. kókuszolaj
– 1 dl víz
– 1 mk. őrölt fahéj
– 70 dkg tisztított, reszelt alma
– 1 csapott ek. kókuszliszt
– 5 csapott ek. eritrit
Első lépésként elkészítjük a tésztát, ami az Éléskamra lisztkeverékével nagyon egyszerű és gyors művelet.
A tojásokat, a kókuszolajat és a vizet egy kézi habverő segítségével egyneműre dolgozzuk, hozzáadjuk a lisztkeveréket és kézzel alaposan összegyúrjuk.
Pár perc után szépen felveszi a folyadékot és kapunk egy lágy, gyúrható masszát, amit 20 percre bedobunk a hűtőbe.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket:
Két késes aprítóban „lereszeljük” az almát, hozzáadjuk a fahéjat és az eritritet, megszórjuk a kókuszliszttel és pár percre félretesszük.
Ha a tésztánk szépen megdermedt, összeállítjuk a süteményt, amihez én most egy 20 cm átmérőjű szilikonos piteformát használtam.
A masszát ketté vesszük és a felét belesimítjuk a forma aljába. Az édesített almát ráhalmozzuk és egyenletesen elsimítjuk, erre kerül a tészta maradék része.
Mivel a tészta se nem kenhető, se nem nyújtható, én ezt úgy oldottam meg, hogy vizes kézzel golyókat formáztam, ellapogattam és egyszerűen rányomkodtam a töltelékre 🙂
180 Celsius – fokra előmelegített sütőbe toljuk és 45 perc alatt készre sütjük.