Fokhagymás sült máj

Lisztmentes belsőség, igazán rövid idő alatt. Gyors, mennyei, tápláló és még olcsó is!

100% paleo.

Hozzávalók:

– fél kg csirkemáj

– 2 ek. kókuszolaj

– őrölt bors

– majoranna

– oregánó

– 2 gerezd zúzott fokhagyma

A májat egy kókuszolajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük.

A kókuszolajban elkeverjük a fűszereket és a fokhagymát, megkenjük vele a májdarabokat, letakarjuk alufóliával és 30 percig 200 Celsius – fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Fólia nélkül további 10 – 15 percig pirítjuk, 180 Celsius – fokra mérsékelve a hőfokot.

Sózni csak tálaláskor szabad.

Friss jégsalátával és petrezselymes karfiolpürével kínáltam.

Szafi Reform kenyér

Kész lisztkeverékből gyerekjáték pésküteményt/kenyeret sütni 😉

Hozzávalók:

– 3 db M-es tojás

– 3 púpos ek. Szafi Reform sütőliszt

– 1 ek. citromlé

– 1 késhegynyi szódabikarbóna

– 1 púpos ek. kókuszzsír

– 50 ml víz

– csipet só

– szezámmag

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat az előzőleg felolvasztott kókuszzsírhoz adjuk, a fehérjéket pedig felverjük egy csipet sóval és a szódabikarbónával.

A zsíros sárgákhoz keverjük a citromlevet, vizet és a lisztet, majd kézi mixerrel ezt is alaposan eldolgozzuk.

Hozzáadjuk a felvert fehérjéhez, szilikonos formába öntjük, megszórjuk szezámmaggal és 180 Celsius – fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Én mini kenyérformát használtam ( kb. 10 x 20 cm ), ebben 45 perc sütési idő kellett, hogy teljesen átsüljön.

Rácson kihűtjük és frissen tálaljuk.

Nekem másnap is tökéletesen finom volt, nem morzsálódik, könnyen szeletelhető és nem esik össze, valamint nincs tojásíze!

Paleolit Éléskamra almás pite

Tökéletes állagú, glutén- és cukormentes, alakbarát, finom és almás. Nagyon almás. Meg fahéjas.

Az almás piténk alapja a Paleolit Éléskamra remek lisztkeveréke, amivel egy az egyben visszahozhatjuk a retro ízeket, illatokat és még kinézetre sem mondja meg senki, hogy ezt nem a nagyi sütötte 😉

Hozzávalók:

– 1 csomag Paleolit Éléskamra nyújtható tészta lisztkeverék

– 3 db M-es tojás

– 2 ek. kókuszolaj

– 1 dl víz

– 1 mk. őrölt fahéj

– 70 dkg tisztított, reszelt alma

– 1 csapott ek. kókuszliszt

– 5 csapott ek. eritrit

Első lépésként elkészítjük a tésztát, ami az Éléskamra lisztkeverékével nagyon egyszerű és gyors művelet.

A tojásokat, a kókuszolajat és a vizet egy kézi habverő segítségével egyneműre dolgozzuk, hozzáadjuk a lisztkeveréket és kézzel alaposan összegyúrjuk.

Pár perc után szépen felveszi a folyadékot és kapunk egy lágy, gyúrható masszát, amit 20 percre bedobunk a hűtőbe.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket:

Két késes aprítóban „lereszeljük” az almát, hozzáadjuk a fahéjat és az eritritet, megszórjuk a kókuszliszttel és pár percre félretesszük.

Ha a tésztánk szépen megdermedt, összeállítjuk a süteményt, amihez én most egy 20 cm átmérőjű szilikonos piteformát használtam.

A masszát ketté vesszük és a felét belesimítjuk a forma aljába. Az édesített almát ráhalmozzuk és egyenletesen elsimítjuk, erre kerül a tészta maradék része.

Mivel a tészta se nem kenhető, se nem nyújtható, én ezt úgy oldottam meg, hogy vizes kézzel golyókat formáztam, ellapogattam és egyszerűen rányomkodtam a töltelékre 🙂

180 Celsius – fokra előmelegített sütőbe toljuk és 45 perc alatt készre sütjük.

Cukkinis – tojásos tarhonya

Cukkiniszezonban gyakran készül Nálunk ebédre ez az egyszerű egytálétel 🙂

Hozzávalók:

– 4 db M-es tojás

– 10 dkg paleo tarhonya

– 2 ek. kókuszolaj

– 15 dkg cukkini

– só, bors

– 1 fej vöröshagyma

– 3 gerezd fokhagyma

A tarhonyát sós vízben kifőzzük és félretesszük.

A cukkinit és a vöröshagymát felkockázzuk, a tojásokat sóval felverjük, mintha rántottához készítenénk.

Egy serpenyőben felforrósítjuk a kókuszolajat, lepirítjuk a vöröshagymát, rádobjuk a cukkinit és puhára pároljuk.

Óvatosan ráöntjük a felvert tojásokat, borsozzuk, belekeverjük a lecsöpögtetett tarhonyát, belezúzzuk a fokhagymát és folyamatosan kevergetve az egészet tetszőleges keménységűre sütjük.

Bacon – be göngyölt datolya

A következő finomság bármilyen nagyobb szemű aszalvánnyal elkészíthető, úgymint: sárga- vagy őszibarack, körte, füge, szilva, papaya, stb. …

Én most a datolyát választottam.

Aki szereti az édeset a sóssal, pláne a húst a gyümölccsel, az imádni fogja ezt a csemegét, mely előételnek vagy vendégvárónak is tökéletes.

Némi előkészület és maximum 15 perc sütés után akár azonnal, de hidegen is kínálható.

Hozzávalók:

– aszalt gyümölcs tetszés szerint (itt: datolya)

– minél vékonyabbra vágott mindenmentes baconszalonna

A datolyát kimagozzuk, egyenként szalonnába tekerjük és szilikon sütőlappal bélelt tepsibe fektetjük őket. Lehetőleg ne érjenek össze, de túl szellősen sem kell pakolgatni a darabokat.

180 Celsius – fokra előmelegített sütőben alul – felül módban 10 percig sütjük, majd kapcsoljunk át grillező fokozatra, amikor is csak a tetejüket pirítjuk további 5 percig.

Azonnal fogyasztható.

Krémes banánfagyi

Ezt a két hozzávalós csokifagyit nyilván nem én találtam fel, viszont végre rájöttem arra, hogy tudom elérni (tej nélkül) azt az állagot, amit évek óta szeretnék 🙂

Hozzávalók:

– 2 db banán

– 1 ek. natúr kakaópor

A banánt felkarikázzuk, és lefagyasztjuk.

Félig kiengedjük, hozzáadjuk a kakaóport és botmixerrel alaposan összekeverjük.

Próbáltam már pépesítve lefagyasztani, de nekem nem lett az igazi, így viszont tökéletes, amikor félig fagyott állapotban dolgozom fel.

Nálunk a nyár slágere!

Banános – túrós koszorú

Ezt a sütit 24 cm – es kuglóf formában készítettem de ha nincs kéznél, akkor egy valamivel kisebb átmérőjű csatos tortaforma is tökéletesen megteszi 🙂

Hozzávalók:

– 8 dkg Szafi Reform süteményliszt

– 3 db M-es tojás

– fél dl víz

– csipet só

– 1 ek. citromlé

– 40 dkg banán

– 35 dkg ToTu

– 1 dl főzött zselatin

– 1 tk. vaníliaőrlemény

– 2 ek. kókuszolaj

Első körben megsütjük a piskótát, az idő alatt pedig elkészítjük a krémet.

A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéket felverjük egy csipet sóval, és sorban hozzáadjuk a sárgákat, a lisztkeveréket, citromlevet, a kókuszolajat és a vizet.

A masszát formába öntjük és 180 Celsius – fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Én alul – felül fokozatot használtam, így biztosan átsül és a széle sem szárad ki 🙂

Félretesszük hűlni.

A krém:

A ToTu – t, a banánt, a vaníliaőrleményt és a főzött zselatint egy keverőtálban botmixerrel jó alaposan elkeverjük és a kihűlt piskótára simítjuk.

Minimum 5 órára hűtőbe tesszük, hogy a zselatintól megdermedjen, ezután klasszul szeletelhető 🙂

Tartsuk hűtőben!

Batáta chips

Ropogós, vékony, sós, CSÍPŐS rágcsálni való, amin egyáltalán nem érződött a batáta édeskés íze.

Hozzávalók:

– 1 közepes édesburgonya

– 30 ml olívaolaj

– 1 tk. só

– csipet frissen őrölt színes bors

– ízlés szerint chili por

Az édesburgonyát káposztagyalun minél vékonyabbra vágjuk és egy tálba tesszük.

Az olívaolajhoz adjuk a sót és a chilit, borsot őrlünk rá és az édesburgonya szeletekre öntjük.

Alaposan elkeverjük, pár percet állni hagyjuk.

A sütőt bekapcsoljuk 50 Celsius – fokra, légkeveréses fokozatra.

Az ízesített édesburgonyát eloszlatjuk két hagyományos méretű gáztepsiben és kb. 15 perc alatt az előmelegített sütőben megszárítjuk.

Én félidőben megcseréltem a két tepsit, hogy egyformán átjárja a forró levegő.

Bazsalikomos – kolbászos lecsó

Villámgyors és egyszerű főétel, ami szezonban nálunk reggeliként is tökéletesen megállja a helyét.

Hozzávalók:

– 2 fej hagyma

– 1 kanál kókuszzsír

– 2 paradicsom

– 6 színes paprika

– házi szalonna, kolbász

– só

– őrölt bors

– frissen darált színes bors

– natúr ételízesítő

– bazsalikomlevél

– 10 dkg szezámos orsó tészta

A hozzávalókat felaprítjuk, a tésztát kifőzzük majd leszűrjük és a kókuszolajat felforrósítjuk.

A szalonnát és a kolbászt megpirítjuk a kókuszolajon, ezen megpároljuk a hagymát és rádobjuk a paprikát.

Gyakori kevergetés mellett megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, végül rádobjuk a paradicsomot és készre főzzük.

Ha elzártuk alatta a lángot, belekeverjük a tésztát és a bazsalikomot, majd azon frissiben tálaljuk is.

Anyasüti körtés gesztenyekocka

 

Az Anyasüti édes piskóta alapjával nagyon könnyű dolgozni, megfelelő töltelékkel már babáknak is adható, nem túlzottan édes, és állagra, valamint kinézetre is teljesen olyan, mint a búzalisztes változat.

Most gesztenyekrémmel és körtezselével készítettem, lassan becsempészve már az ősz kincseit a konyhámba 🙂

Hozzávalók a piskótához:

– 4 db M-es tojás

– csipet só

– 40 g eritrit

– 4 ek. víz

– 2 ek. kókuszolaj

– 70 g Anyasüti édes piskóta lisztkeverék

Hozzávalók a töltelékhez:

– 25 dkg natúr gesztenyemassza

– 10 dkg kókusztejszín

– 40 g eritrit

– fél tk. őrölt fahéj

Hozzávalók a zseléhez:

– 3 kisebb körte

– 2 csapott tk. zselatin

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük egy csipet sóval és 20 g eritrittel, a sárgákat pedig fehéredésig verjük a maradék 20 dkg eritrittel.

A sárgákhoz adjuk a vizet, a kókuszolajat és a lisztkeveréket, alaposan átkeverjük, majd óvatosan – egy keverőlapát segítségével – beleforgatjuk a fehérjehabot is.

20 x 30 cm – es tepsiben 180 Celsius – fokon 30 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük és kettévágjuk.

A gesztenyemasszát villával összetörjük és a kókusztejszínnel, eritrittel, valamint a fahéjjal együtt lágy masszává gyúrjuk, és a kihűlt alsó piskótalapra simítjuk.

Rátesszük a másik lapot is.

A körtét kétkéses aprítógépben péppé daráljuk, egy lábasba öntjük és felforraljuk.

Elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a zselatint és a piskótára kenjük.

Tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük.