Rumos – szilvás túrógombóc

A megadott mennyiségből közel 100 db, kisebb diónyi méretű gombóc jön ki, de ez ne riasszon el senkit, mert ez az adag képes nagyjából egy szempillantás alatt elfogyni 😉

A hozzávalók:

– 35 dkg pépesített szilvahús

– 1 rúd vanília kikapart magja

– 45 dkg ToTu

– 20 dkg eritrit

– 75 g kókuszliszt

– 15 ml rumaroma

– 30 ml citromlé

– 10 dkg darált dió

– plusz eritrit a bevonáshoz

A szilvát aprítógépben pár perc alatt pépesítjük, szűrőtálba öntjük, hogy minél több levet kiengedjen és hagyjuk lecsöpögni.

A ToTu-t és az eritritet villával nagyjából elkeverjük, hozzáadjuk a lecsöpögtetett szilvát, a citromlevet és a rumot, majd botmixerrel egyneműre dolgozzuk.

Kapunk egy folyós masszát, amihez hozzáadjuk a vaníliát és a darált dióval, valamint a kókuszliszttel besűrítjük.

Én a fenti mennyiséget használtam ahhoz, hogy egy laza, könnyen formázható masszát kapjak, de ez függ attól, mennyire sikerült lecsöpögtetni a szilvát, illetve milyen a kókuszliszt minősége.

Ha túl lágy a massza, nyugodtan tehetünk hozzá még lisztet.

Ha ezzel megvagyunk, jónak tűnik az alap, egy éjszakára, de minimum néhány órára rakjuk hűtőbe, hogy picit megdermedjen!

Vizes kézzel kisebb dió nagyságú golyókat formálunk belőle, eritritben meghempergetjük és már tálalhatjuk is.

Sült hekk, petrezselymes karfiollal

Balatoni retro – fíling, paleósan, 100% egészségesen és abszolút mindenmentesen.

A legjobban akkor járunk, ha sikerül megbízható forrásból jó minőségű, darabonként 20 – 25 dkg – s hekk törzseket beszereznünk, ezek szinte teljesen szálkamentesek.

Hozzávalók:

– 80 dkg hekk

– 1 csapott ek. só

– fél ek. natúr fokhagyma granulátum

– 1 tk. kapor

– darált színes bors

– kókuszzsír a sütéshez

– a panír: 2 púpos ek. szezámmagliszt, 1 tk. őrölt paprika

Összekeverjük a pácnak valót: a sót, fokhagymát és a kaprot egy kis tálba tesszük, alaposan elvegyítjük és jól bedörzsöljük vele a halszeleteket.

Frissen színes borsot darálunk rá, átforgatjuk, hogy minden oldalát érje a fűszerkeverék és pár órára hűtőbe tesszük.

A sütéshez kókuszolajat forrósítunk egy serpenyőben, addig a szezámmaglisztet összekeverjük az őrölt paprikával.

A keverékben megforgatjuk a hekk szeleteket és pár perc alatt készre sütjük.

Köretként sós vízben főtt karfiolt kínáltam hozzá, amit bőven megszórtam friss petrezselyemzölddel.

Gumicukor

Gyerekek egyik nagy kedvence, alakbarát és egészséges verzióban 🙂

Hozzávalók:

– 3 dl frissen facsart narancslé

– 6 csapott ek. zselatin

– 3 ek. porrá őrölt eritrit (elhagyható)

A narancslében csomómentesen elkeverjük a zselatint és az édesítőt, majd mérsékelt lángon forralásig melegítjük.

Mielőtt forrni kezdene, levesszük a tűről, pár percig hűlni hagyjuk, végül szilikonos formába öntjük és dermedésig hideg helyre tesszük.

Hot – dog

Ezt a hot – dogot már nagyon régóta tervezgettem, s most, hogy sikerült mindenmentes virslit szereznem, el is készítettem végre.

Nagyon gyorsan és egyszerűen megvan, lisztkeverék – mentes, továbbá olyan kiadós, hogy 2 db bőven elég reggelire 🙂

Hozzávalók:

– 3 db M-es tojás

– 95 g tápiókakeményítő

– 1 tk. só

– csipetnyi őrölt bors

– 1 tk. szódabikarbóna

– 1 ek. citromlé

– 80 g szezámmagliszt

– 55 g gesztenyeliszt

– 100 ml víz

– 1 ek. kókuszolaj

– virsli

Egy keverőtálban elvegyítjük a tojást, citromlevet és a vizet, egy másikba pedig kimérjük a liszteket és a fűszereket.

A két keveréket összeadjuk és kézi habverővel homogénre keverjük, majd beleöntjük a kókuszolajat is.

A virslit elszeleteljük, a sütőt pedig előmelegítjük 190 Celsius – fokra.

Formába öntjük a masszát, óvatosan belenyomjuk a virslit és 30 perc alatt készre sütjük, alul – felül fokozaton.

A megadott mennyiségből nekem 12 db mini hot – dog lett.

Szafi Reform kókuszgolyó

Raffaello íz- és látványvilág, természetesen cukor-, laktóz- és gluténmentesen! Pár perc alatt elkészül, nem kell sütni és hűteni sem.

Hozzávalók:

– 65 g kókuszreszelék

– 40 g kókuszolaj

– 50 g Cocomas

– 10 g kókuszliszt

– 10 g vaníliás eritrit

– 40 g Szafi Refrom süteményliszt

– 10 g szeletelt mandula vagy 16 szem blansírozott mandula

– plusz kókuszreszelék a forgatáshoz

Az összes hozzávalót kimérjük, alaposan összegyúrjuk és kigombócozzuk.

Ha szeletelt mandulánk van csak kéznél, akkor azt is nyugodtan keverjük a masszába, nem baj, ha összetörik.

Ha blansírozottat használunk, azt a gombócok közepébe nyomkodjuk.

Kókuszreszelékbe forgatjuk.

Nem kell hűtőben tárolni.

A megadott mennyiség 16 darabra elegendő.

Webáruházunkban minden hozzávalót megtaláltok kedvező áron, gyors és olcsó házhoz szállítással, melyet a GLS futárszolgálat végez.

Nézzetek be Hozzánk: www.naturkucko.hu

Karfiolpüré

Krumplipüré helyett az egyik kedvencem a karfiolból készült változat semleges íz, lágy állag, minden húshoz passzoló köret. Tökéletes!

Hozzávalók:

– 1 fej karfiol

– só, szerecsendió

– 3 púpozott ek. kókuszzsír

– egy csokor friss petrezselyemzöld

A karfiolt rózsákra szedjük, és sós vízben puhára főzzük.

A főzőlé nagyobb részét leöntjük róla, kb. egy dl maradjon azért, annál krémesebb lesz majd a püré.

Szerecsendiót reszelünk rá, hozzáadjuk a kókuszzsírt és botmixerrel pépesítjük. Ha szükséges, sózzuk, végül friss petrezselyemzöldet keverünk bele.

Paleolit Éléskamra tojásmentes töltött lepény

Pikk – pakk elkészíthető ez a tojásmentes, 100% paleo sós lepény, amihez csupán öt hozzávaló szükséges 🙂

Hozzávalók:

– 1 csomag Paleolit Éléskamra nyújtható sós lisztkeverék

– 150 ml víz

– 60 g kókuszolaj

– mindenmentes felvágott

– parmezán

A lisztkeveréket egy tálba szórjuk, elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a kókuszolajat.

Kézzel csomómentesre dolgozzuk és 10 percre bedobjuk a hűtőbe.

A szalámit felszeleteljük, a sajtot lereszeljük és a sütőt előmelegítjük 180 Celsius – fokra.

A tésztát kettévesszük, az egyik felét egy szilikonos sütőlapon kinyújtjuk és átemeljük a gáztepsibe, amiben majd megy a sütőbe.

A tésztát megpakoljuk a szalámival, megszórjuk reszelt sajttal és beborítjuk a másik, szintén óvatosan kinyújtott tésztalappal.

Széleit összenyomkodjuk, a tetejét pedig villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz távozni tudjon, s ne pukkanjon szét.

Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Gazpacho

Ez a különleges, ám nagyon egyszerűen elkészíthető zöldségleves leginkább egy multivitamin italhoz hasonlít, azonban ez a változat főzés nélkül készül, cukor- és adalékanyagmentes, megőrizve a friss zöldségek minden tápanyagtartalmát és zamatát.

A nagy nyári melegben kifejezetten üdítő frissítő, tetszés szerint feldobhatjuk jégkockával vagy jégkásával.

A megadott mennyiség 6 főre elegendő, tartalmas főétel elé vagy egy sima délutáni frissítőnek ajánlom.

Hozzávalók:

– 6 db hazai léparadicsom

– 1 db kígyóuborka

– 2 kisebb lila hagyma

– 2 gerezd fokhagyma

– kb. 20 cm halványító zeller (szár)

– 1 db kaliforniai paprika

– fél dl olívaolaj

– 1 ek. balzsamecet (opcionális)

– só, bors

– bazsalikomlevél

– őrölt paprika

– hideg víz

A paradicsomot és az uborkát meghámozzuk ( végső esetben szoktam csak meghámozni ezeket a zöldségeket, de itt azért muszáj, hogy ne legyen túl darabos a végeredmény és minél könnyebben át tudjuk passzírozni a szűrőn, hogy finom krémes állagú legyen! ), és a többi zöldséggel együtt kisebb darabokra vágjuk.

Késes aprítóban alaposan ledaráljuk, minél pépesebb legyen, ez nagyon fontos! Ha a zöldségek nem elég levesesek, egy kevés hideg vizet adjunk hozzá!

Ha mindent ledaráltunk, szűrű szövésű szőrszitán engedjük át az egész masszát. Ízesítsük a fűszerekkel, nyugodtan kóstolgassuk menet közben.

Tálalás előtt pár órára tegyük hűtőbe!

Hólabda

Mindig is imádtam a hólabdát, a maga tömény édességével, habos krémjével és vastag kókuszreszelék borításával!

Picit pepecselős, de megéri a ráfordított idő, mert kb. 3 perc alatt elfogy 🙂

Hozzávalók:

Tészta:

– 4 db M-es tojás

– 25 g gesztenyeliszt

– 10 g kókuszliszt

– 20 g eritrit

– csipet só

– 1 ek. citromlé

– 2 tk. szódabikarbóna

– 5 g natúr kakaó

– 10 g kókuszolaj

– 1 ek. rumaroma (elhagyható)

Krém:

– 3.5 dl kókusztej

– 40 g kókuszliszt

– fél rúd vanília magjai

– 20 g kókuszreszelék

– 80 g eritrit

– 3 tk. bambuszrost liszt

A szóráshoz: kb. 20 g kókuszreszelék

Csokimáz: 2 ek. kókuszolaj + 1 tk. natúr kakaópor

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval és az eritrittel, majd a habverőt legalacsonyabb fokozatra visszavéve hozzáadjuk a többi hozzávalót és egyneműre dolgozzuk.

20×30 cm – es, szilikonlappal bélelt tepsibe öntjük a masszát, 190 Celsius – fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük, kihűtjük, majd kiszaggatjuk.

A krémhez egy lábasba öntjük a kókusztejet, elkeverjük benne az édesítőt és kis lángon melegíteni kezdjük.

Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk az összes hozzávalót, és kb. 10 perc alatt besűrítjük, majd a krémet kihűtjük.

A kiszaggatott korongokat félbe vágjuk, egy – egy kanálnyi krémmel összeragasztjuk és fél órát hűtőben pihentetjük, hogy a krém biztosan ne folyjon ki.

Az oldalukat is megkenjük a krémmel, ízlés szerint megszórjuk kókuszreszelékkel, végül csokimázzal díszítjük.

Tálalásig hűtőbe tesszük.

A megadott mennyiségből 12 db lett.

Karfiolleves

Mindenmentes, tartalmas és gyorsan elkészülő leves, ami akkor is nagyon laktató, ha nincs benne tésztaféleség.

Hozzávalók:

– 1 kis fej karfiol

– 2 répa

– 2 zöldség

– 1 fej hagyma

– néhány gerezd fokhagyma

– fél karalábé

– fél zeller

– só, bors, őrölt kömény, natúr ételízesítő

– zsír

– petrezselyemzöld

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a zsíron, rádobjuk a kockázott zöldségeket (kivéve karfiol) és pár percig dinszteljük.

Sózzuk, öntünk rá egy kevés vizet és felforraljuk.

Beletesszük a karfiolrózsákat, teljesen felöntjük vízzel, majd fűszerezzük: kömény, ételízesítő, bors, ha szükséges, megsózzuk.

Fedőt teszünk rá, és ha a karfiol megpuhult, készen is vagyunk!

A petrezselyemzöldet mindig tálaláskor aprítsátok bele, úgy sokkal intenzívebben lehet érezni az ízét, valamint a benne lévő hasznos tápanyagok is hatékonyabban szívódnak fel a szervezetünkben.