Nagyon egyszerű mákos pite, aminek a tésztáját nem kell elősütni, és amíg az alap dermed, a krém is gyorsan összedobható.
A tészta:
– 1 csomag Paleolit Éléskamra magliszt – mentes nyújtható lisztkeverék
– 4 db M-es tojás
– 65 g kókuszolaj
– 50 ml víz
– 20 ml citromlé
A töltelék:
– 8 dl kókusztej
– 4 db tojássárgája
– 150 g eritrittel ledarált mák (kb. fele-fele arányban)
– fél tk. vanília őrlemény
– 40 g por eritit
A tészta hozzávalóit (lisztkeverék, tojások, citromlé, kókuszolaj és víz) alaposan összegyúrjuk és egy kis időre félretesszük (max. fél órára) míg megfőzzük a krémet.
Egy lábasba öntjük a kókusztejet, elkeverjük benne a tojássárgákat, vaníliát és a por állagú édesítőt.
Közepes lángon melegíteni kezdjük, s mielőtt forrni kezdene, mérsékeljük a lángot és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Hozzákanalazzuk az eritrites mákot, és további pár percig kevergetve felfőzzük, félretesszük.
A tésztát újra átgyúrjuk, kettévesszük, egyenként kinyújtjuk és a szilikonos formába tesszük.
(A megadott mennyiségből nekem két darab, egyenként 20 cm átmérőjű pite lett.)
Erre ráöntjük a mákos krémet és 175 Celsius – fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük a tésztát alul – felül sütési fokozaton.
Ezután légkeveréses módra kapcsoljuk a sütőt és újabb 25 percet bent hagyjuk a pitét.
A kókusztejnek köszönhetően a tészta nem lesz száraz, mert nagyon szépen felszívja a felesleges nedvességet.
Hidegen és melegen egyaránt finom, könnyen szeletelhető desszert.