Ahogy általában a vasárnapok, úgy a mostani sem múlt el húsleves nélkül: nincs vele macera, némi rásegítéssel szinte magától elkészül és sokszor másodikat sem készítek mellé, mert annyira tartalmas.
Természetesen tészta nélkül!
Hozzávalók:
– 2 kg pulykanyak
– 3 db répa
– 3 db zöldség
– 2 fej vöröshagyma
– fél fej fokhagyma
– petrezselyemzöld
– fűszerek: só, őrölt bors, őrölt kömény, egész bors, babérlevél, szegfűbors, natúr ételízesítő
A húst felöntjük vízzel, meghintjük sóval és feltesszük főni egy nagyobb lábosban, ami lehetőleg bőven ellepi.
Ha a víz felforrt, „lehabozzuk”, fűszerezzük és „bezöldségezzük”. Előbbire azért van szükség, hogy a végeredmény ne legyen zavaros, hanem szép, kristálytiszta.
Ha ezzel megvagyunk, a lángot kisebbre vesszük, a leves épp hogy csak „peszeregjen” és akár magára is hagyhatjuk, időnként ránézve és az elforrt vizet szükség esetén pótolva.
Kb. 4 óra alatt leszünk kész vele, ekkorra a hús omlósra fő és a zöldségek is megfelelően puhák lesznek.
Én a petrezselyemzöldet találás előtt szoktam beletenni, hogy az aromája frissen érződjön.