Hirtelen ötlettől vezérelve sütöttem meg ezt a tortát, a tömény krémet nagyon jól ellensúlyozza a kókuszos piskóta lágysága.
Egy kevés keserű csoki krémmel leöntve pedig tökéletes az összhatás.
Hozzávalók:
– 4 db M-es tojás
– csipet só
– 1 ek. citromlé
– 1 tk. szódabikarbóna
– 10 g kókuszolaj
– 60 g kókuszliszt
– 60 g eritrit
– 30 dkg dióból készített grillázs krém
Tetejére:
– 2 db tojásfehérje
– 30 g eritrit
– durvára vágott dió
Csokimáz:
– 40 g kókuszolaj
– 40 g kakaópor
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük egy csipet sóval és az édesítővel.
A sárgákat fehéredésig keverjük a kókuszolajjal és a citromlével, majd a habhoz öntjük.
Keverőlapáttal elkeverjük, a masszához adjuk a szódabikarbónát, és a kókuszlisztet és a kézi mixert a legalacsonyabb fokozatra kapcsolva, óvatosan egyneműre dolgozzuk.
20 cm átmérőjű szilikonos tortaformába öntjük és 190 Celsius – fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük és félbevágjuk.
Amíg a piskóta sül, a tojáshaboz a fehérjéket keményre verjük az édesítővel és egy szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk, 20 cm átmérőjű kör alakban, majd a piskótát kivéve 170 Celsius – fokon sütőben kb. 10 perc alatt világosbarnára sütjük.
Az alsó piskótalapot tortatálra fektetjük és megkenjük a krém felével. Megszórjuk durvára vágott dióval, meglocsoljuk a csokikrémmel és rátesszük a felső lapot.
Ezt is megkenjük a krémmel, meglocsoljuk csokimázzal, majd óvatosan rátesszük a sült tojáshabot.
Ráöntjük a maradék csokikrémet, megszórjuk dióval és tálalásig hűtőbe tesszük.