Baráti összejövetelek, szülinapok, névnapok, karácsony, szilveszteri buli … a sós ropogtatni valók nem hiányozhatnak az asztalról akkor sem, ha paleósok vagyunk.
A ropi tetszőlegesen díszíthető bármilyen maggal, nagy szemű sóval (akkor a tésztába csak a lentebb megadott sómennyiség felét tegyük!), de jól mutat rajta a darált mák vagy a szárított rozmaring.
Hozzávalók:
– 10 g só
– 40 g tápiókakeményítő
– 30 g szezámmagliszt
– 5 g útifű maghéj
– 30 g rost sütőmix
– 1 db M-es tojás
– 60 g kókuszolaj
– 30 g szezámmag
– 5 g konjakliszt
– 1 dl kókusztej
– kenéshez: 1 lazán felvert tojás
– szóráshoz: magvak, fűszerek, durva szemű só
A kenéshez és a szóráshoz használt alapanyagok kivételével minden hozzávalót összegyúrunk egy keverőtálban és fél órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius – fokra, egy gáztepsit pedig szilikonos sütőlappal bélelünk.
A tésztából kisebb diónyi darabokat csípünk, ujjnyi vastagságúra formázzuk őket és a tepsibe pakolgatjuk.
Megkenjük a felvert tojással, tetszőleges magokkal hintjük és 35 perc alatt készre sütjük.
A megadott mennyiségből nekem 26 db lett.
Kihűtve ropogós, másnapra kissé megszikkad, de forró sütőben 5 perc alatt felfrissíthető.