Székelykáposzta

Jó kis egytálétel, az őszi/téli időszakban igen gyakran kerül az asztalra Nálunk. Az egész család szereti, egyszerű elkészíteni és nagyobb mennyiség esetén több napra le van tudva a főzés 😉

Hozzávalók:

– fél kg sertés lapocka

– 1 kg savanyú káposzta

– 2 fej vöröshagyma

– 3 gerezd fokhagyma

– zsír

– víz

– fűszerek: só, bors, őrölt és egész kömény, babérlevél, őrölt paprika, egész fekete bors

A húst összekockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a savanyú káposztát lecsöpögtetjük (a vecsésit én soha nem mosom le, véteknek tartom, de ez ízlés kérdése) és odakészítünk egy kancsó vizet a közelbe.

A felforrósított zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát, rázúzzuk a fokhagymát, megszórjuk egész köménnyel és pár percig pirítjuk az egészet.

Félrehúzzuk a lábost, a hagymát megszórjuk kb. 2 ek. őrölt paprikával, sózzuk, fűszerezzük, beletesszük a babérlevelet is és felöntjük egy kevés vízzel.

Felforraljuk majd rádobjuk a húst és annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje az egészet. Fedő alatt félpuhára főzzük a húst, ha szükséges, menet közben többször pótoljuk a vizet.

Ha már majdnem megfőtt a lapocka, hozzákeverjük a káposztát és fedő alatt, időnként alaposan átforgatva fél óra alatt készre főzzük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük