Az egyik kedvenc ételemet szeretném bemutatni nektek, ami egyszerű, nincs utána túlságosan sok mosogatnivaló és viszonylag olcsó.
Szeretem az olyan ételeket, amiket pikk – pakk összedobok, bevágom a sütőbe és mehetek a dolgomra, amíg elkészül.
A pác a titka az egésznek, lássuk hát!
Összekeverjük a következőket: só, frissen őrölt színes bors, fokhagyma – granulátum (natúr!), egész kömény. Ezzel bedörgöljük a csodaszép, vékony zsírréteggel körbefuttatott csülköt, majd natúr, mindenmentes mustárral kenjük meg az egész húst és egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
Hozzávalók:
– sertéscsülök
– só
– frissen őrölt színes bors
– egész kömény
– natúr fokhagymapor
– mindenmentes házi mustár
– fokhagyma
– zsír
– hagyma, zöldség, répa, édesburgonya, zeller
Miután a pác megtette hatását, az ízek összeértek és eljött a sütés ideje, kizsírozott tepsibe tesszük a husit, kevés vizet öntünk alá és mellépakolgatunk annyi zöldséget, amennyit csak szeretnénk: vörös – és fokhagyma, répa, zeller, aki nem AI – beteg: paradicsom, paprika.
Lefóliázzuk és 180 fokon kb. 2 óra alatt megsütjük. Miután a hús megpuhult, levesszük a fóliát, a hőfokot kicsit feljebb tekerjük és szép ropogósra pirítjuk a tetejét, közben folyamatosan locsolgatjuk a belőle kisült zsírral. Ha tovább akarjuk fokozni az íz – és illatorgiát, frissen zúzott fokhagymát tegyünk a tetejére az utolsó 15 – 20 percben!
Köretként répapürét készítettem hozzá, de tetszés szerint zellert, karfiolt, karalábét vagy édesburgonyát sós vízben puhára főzünk, jó nagy kanál kókuszzsírt, némi sót és szerecsendiót adunk hozzá, botmixerrel pépesítjük és tálaljuk.