Egy egyszerű tarhonyás húst készítettem a minap ebédre, aminek az alapja a sima sertéspörkölt. Ez az egytálétel pontosan úgy készült, mint a hagyományos nyugati verzió.
A megadott mennyiség kettőnknek kétszeri főétkezésre volt elég úgy, hogy levest nem ettünk előtte.
A hozzávalók:
– 40 dkg sertéscomb
– 1 nagy fej hagyma
– 1 ek. zsír
– 1 ek. őrölt paprika
– só, bors, őrölt kömény
– 1 db paprika
– 1 db paradicsom
– 1 gerezd fokhagyma
– 25 dkg szezámmagliszt tarhonya
Megfőzzük a pörköltet:
Felkockázzuk a húst, a paprikát, a paradicsomot és a vöröshagymát, előkészítjük a fűszereket, valamint egy kevés vizet.
A zsírt felforrósítjuk egy lábasban, lepirítjuk rajta a hagymát és félrehúzzuk. Megszórjuk az őrölt paprikával, alaposan elkeverjük, öntünk rá 2 dl vizet és visszarakjuk a tűzre.
Ha elkezd forrni, hozzáadjuk a felkockázott húst és addig kevergetjük, amíg egy kis levet enged.
Amennyiben szükséges, annyi vizet öntünk rá pótlólag, hogy éppen ellepje, rádobjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, megszórjuk a fűszerekkel és nagyjából másfél óra alatt, időnként megrázogatva készre főzzük, közben az elforrt vizet pótoljuk.
Mielőtt kész, zúzott fokhagymával ízesítjük.
Amikor a hús kb. félpuha, elkészítjük a tarhonyát is, hogy nagyjából egyszerre legyen meg a pörkölt és a tarhonya is.
1 ek. zsíron lepirítjuk a tarhonyát, amikor elkezd barnulni, hozzáadunk fél liter vizet (óvatosan, mert bugyogni fog!) és kevergetve egy – két percig főzzük.
Rátesszük a fedőt, picit hagyjuk rotyogni, majd elzárjuk alatta a lángot és egy fél órára így hagyjuk, hogy felszívja a vizet és kissé megdagadjon, puhuljon.
A tarhonyát hozzáadjuk a kész pörkölthöz, jól elkeverjük és 10 percre forró sütőbe tesszük.
Házi savanyúsággal vagy savanyú káposztával tálaljuk.