Narancskrémes piskóta

Édesen savanykás desszert, mely gyorsan elkészül, nem túl pepecselős és nagyon kiadós, finom.

Csipet karácsonyi fűszerrel pedig egy mozdulattal ünnepivé tehető.

A hozzávalók 100% laktóz-, cukor- és gluténmentesek.

Hozzávalók:

Piskóta:

– 4 db tojás

– 5 ek gesztenyeliszt

– 4 ek eritrit

– csipet szódabikarbóna, csipet só

– pár csepp citromlé

Krém:

– 3 dl frissen facsart narancslé

– 2 tojássárgája

– 4 dkg eritrit

– 1 ek tápióka keményítő

– 1 ek zselatin

– 2 dl kókuszkrém

– fél rúd vanília

Első lépésként sütünk egy piskótát a szokásos módon:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük a sóval, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.

Óvatosan beleszórjuk a lisztet, az édesítőt, legvégül a szódabikarbónát és a citromlevet.

Sütőpapíros tepsiben 20 perc alatt 180 fokon megsütjük (tűpróba!).

Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet:

Egy lábasba öntjük a narancslevet, édesítőt, tojássárgákat, alaposan elkeverjük és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig melegítjük, míg az eritrit elolvad.

Beledobjuk a hosszában félbevágott vaníliarudat is.

Teszünk bele egy csapott evőkanálnyi tápióka keményítőt, ami nagyon szépen besűríti majd a masszánkat.

Legvégül hozzáadjuk a kókuszkrémet és a zselatint is, felforraljuk, majd félretesszük hűlni. Időnként nyugodtan keverjük át és a vaníliarudat vegyük ki belőle!

A piskótát félbevágjuk, megkenjük a krémmel, rátesszük a tetejét és lehetőség szerint 1-2 órát hűtőben hagyjuk dermedni.

Narancs helyett citrommal ugyanilyen módon elkészíthetjük, de akkor a krémbe dupla adag édesítőt tegyünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük