Édesen savanykás desszert, mely gyorsan elkészül, nem túl pepecselős és nagyon kiadós, finom.
Csipet karácsonyi fűszerrel pedig egy mozdulattal ünnepivé tehető.
A hozzávalók 100% laktóz-, cukor- és gluténmentesek.
Hozzávalók:
Piskóta:
– 4 db tojás
– 5 ek gesztenyeliszt
– 4 ek eritrit
– csipet szódabikarbóna, csipet só
– pár csepp citromlé
Krém:
– 3 dl frissen facsart narancslé
– 2 tojássárgája
– 4 dkg eritrit
– 1 ek tápióka keményítő
– 1 ek zselatin
– 2 dl kókuszkrém
– fél rúd vanília
Első lépésként sütünk egy piskótát a szokásos módon:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük a sóval, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.
Óvatosan beleszórjuk a lisztet, az édesítőt, legvégül a szódabikarbónát és a citromlevet.
Sütőpapíros tepsiben 20 perc alatt 180 fokon megsütjük (tűpróba!).
Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet:
Egy lábasba öntjük a narancslevet, édesítőt, tojássárgákat, alaposan elkeverjük és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig melegítjük, míg az eritrit elolvad.
Beledobjuk a hosszában félbevágott vaníliarudat is.
Teszünk bele egy csapott evőkanálnyi tápióka keményítőt, ami nagyon szépen besűríti majd a masszánkat.
Legvégül hozzáadjuk a kókuszkrémet és a zselatint is, felforraljuk, majd félretesszük hűlni. Időnként nyugodtan keverjük át és a vaníliarudat vegyük ki belőle!
A piskótát félbevágjuk, megkenjük a krémmel, rátesszük a tetejét és lehetőség szerint 1-2 órát hűtőben hagyjuk dermedni.
Narancs helyett citrommal ugyanilyen módon elkészíthetjük, de akkor a krémbe dupla adag édesítőt tegyünk.