Barackos – diós pulykasült

Aszalt sárgabarackkal és pirított dióval töltött pulyka, bacon szalonnába göngyölve.

Már a neve is olyan gyönyörű, hogy az ember legszívesebben beleharapna … hát még amikor elkészül ez a mennyei fogás …

Sietős napokra nem ajánlom, érdemes rászánni az időt az előkészületekre, a bő két órás sütési időről már nem is beszélve 🙂

Hozzávalók:

– 1 kg pulykacomb

– 12 szelet házi, mindenmentes bacon

– 2 marék dió

– 25 dkg aszalt sárgabarack

– só, gyömbér, fahéj

A durvára vágott diót egy felforrósított teflonos serpenyőbe szórjuk és folyamatos rázogatás mellett elkezdjük pirítani, a héját időnként kifújva belőle.

Zsiradék nem kell alá, ezért fokozottan figyeljünk oda, hogy folyamatosan mozgatva legyen, különben leég.

Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a fahéjjal és a gyömbérrel, összerázzuk és félretesszük.

Az egy kilogramm pulykacomb 3 vastagabb szeletet jelent most, amiket egyenként elvágunk keresztben úgy, hogy félig nyitott szeleteket kapjunk (nem vágjuk félbe teljesen, nagyjából háromnegyedig csak). Ez azért fontos, mert így szépen meg tudjuk tölteni a tekercseket, hogy azután biztonságosan rögzíthetők legyenek.

Szóval ha megvannak a nyitott szeletek, óvatosan megklopfoljuk őket, sózzuk, majd megszórjuk a pirított dióval. Utóbbit nyugodtan nyomkodjuk bele kicsit a húsba, hogy biztosan jusson mindenhová.

Egyik felére halmozzuk fel az apróra vágott aszalt barackot, hajtsuk rá a hús másik felét úgy, hogy az alsó alá gyűrjük.

Ha szükséges, rögzítsük fogvájóval!

A vékony szalonnacsíkokkal óvatosan körbetekerjük a hengereket, a fogvájókat nyugodtan hívjuk segítségül most is, végül tegyük egy kizsírozott tepsibe a töltött húsokat.

Kevés vizet öntünk alá, lefedjük fóliával és első körben bő másfél óra alatt puhára pároljuk 200 Celsius – fokon, alul – felül sütési módon.

Miután a hús megpuhult, fólia nélkül 30 perc alatt megpirítjuk.

Répapürével tálaltam:

A megtisztított sárgarépát sós vízben puhára főzzük, botmixerrel pépesítjük, szerecsendióval és tiszta ghee – vel ízesítjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük