Diós csokikrémmel töltött vaníliás piskóta

Ez a nagyon csokis süti teljesen véletlen született vasárnap délelőtt, és már a szeletelés pillanatában megfogadtam, hogy legközelebb minimum dupla adagot készítek!

A megadott mennyiségből egy 20 x 30 cm – es piskóta lett, amit én keresztben félbevágtam és úgy töltöttem meg a krémmel. Talpa, krémje, kalapja 🙂

A krémeket külön készítettem el, mert a tetejére csak egy sima csokisat szerettem volna, amit amolyan tessék – lássék módon elkenegetek, hogy szépen meg tudjam díszíteni.

24 cm – es tortaformához a megadott mennyiségek tökéletesek.

A piskótához:

– 4 tojás

– csipet só

– pár csepp citromlé

– fél tk. szódabikarbóna

– 3 dkg kókuszliszt

– 10 dkg eritrit

– 1 rúd vanília kikapart magjai

A töltelékkrémhez:

– 5 dkg durvára vágott dió

– 5 dkg eritrit

– 4 dl kókusztej

– 5 dkg natúr kakaópor

– 3 tk. zselatin

A tetejére:

– 4 dl kókusztej

– 5 dkg eritrit

– 5 dkg natúr kakaópor

– 3 tk. zselatin

A piskótát megsütjük a szokásos módon:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverjük egy csipet sóval, egyenként hozzáadjuk a sárgákat, beleszitáljuk a kókuszlisztet, hozzáadjuk az édesítőt, a citromlevet és a szódabikarbónát, majd a vaníliamagokat is és 180 Celsius – fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Én mindig szilikonos sütőlapot teszek a tepsibe, így nem kell kikenni és ha a tészta állaga nem kívánja, akkor zsiradékot sem adok hozzá.

Érdemes még melegen kettévágni, szépen szeletelhető.

Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a töltelékkrémet:

A kókusztejet kis lángon melegíteni kezdjük, beletesszük az édesítőt és folyamatosan kevergetjük, míg elolvad (ha rúdból kapartuk ki a vaníliamagokat, akkor a rudat is belefőzhetjük, amit majd a végén feltétlen távolítsunk el!).

Ha az édesítő elolvadt, beleszórjuk a darabolt diót és kanalanként hozzáadjuk a natúr kakaót is.

Továbbra is kis lángon folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen és ha már forrni kezd, beleszitáljuk a zselatint is, jó alaposan elkeverjük és lehúzzuk a tűzről, félretesszük hűlni.

A vaníliarudat vegyük ki!

Én a tetejére külön főztem a krémet, a fenti módon, egyszerűen csak kihagytam belőle a diót 🙂

A süti összeállítása:

Keresünk egy akkora méretű edényt, amibe a piskóta talpa pontosan belefér, ezt nagyon minimálisan bevizezzük, kibéleljük folpackkal, majd beletesszük az egyik lapot.

Fontos, hogy pont passzoljon az edénybe, különben le fog folyni róla a krém!

Bőven megkenjük a teljesen kihűtött csokis – diós masszánkkal, majd rátesszük a másik piskótát, azaz a kalapot, meglocsoljuk a másik, dió nélküli krémmel és néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.

A piskóta nem fog megpuhulni, kemény lesz, de éles késsel klasszul lehet vágni, nem morzsálódik.

A folpack – bélésnek köszönhetően egyszerre könnyen ki tudjuk venni az edényből.

Ha tortának készítjük el, akkor egy csatos formával még egyszerűbb a dolgunk 🙂

Alsó lap – diós krém – felső lap – sima krém – díszítés (opcionális).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük