Ez a nagyon csokis süti teljesen véletlen született vasárnap délelőtt, és már a szeletelés pillanatában megfogadtam, hogy legközelebb minimum dupla adagot készítek!
A megadott mennyiségből egy 20 x 30 cm – es piskóta lett, amit én keresztben félbevágtam és úgy töltöttem meg a krémmel. Talpa, krémje, kalapja 🙂
A krémeket külön készítettem el, mert a tetejére csak egy sima csokisat szerettem volna, amit amolyan tessék – lássék módon elkenegetek, hogy szépen meg tudjam díszíteni.
24 cm – es tortaformához a megadott mennyiségek tökéletesek.
A piskótához:
– 4 tojás
– csipet só
– pár csepp citromlé
– fél tk. szódabikarbóna
– 3 dkg kókuszliszt
– 10 dkg eritrit
– 1 rúd vanília kikapart magjai
A töltelékkrémhez:
– 5 dkg durvára vágott dió
– 5 dkg eritrit
– 4 dl kókusztej
– 5 dkg natúr kakaópor
– 3 tk. zselatin
A tetejére:
– 4 dl kókusztej
– 5 dkg eritrit
– 5 dkg natúr kakaópor
– 3 tk. zselatin
A piskótát megsütjük a szokásos módon:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverjük egy csipet sóval, egyenként hozzáadjuk a sárgákat, beleszitáljuk a kókuszlisztet, hozzáadjuk az édesítőt, a citromlevet és a szódabikarbónát, majd a vaníliamagokat is és 180 Celsius – fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Én mindig szilikonos sütőlapot teszek a tepsibe, így nem kell kikenni és ha a tészta állaga nem kívánja, akkor zsiradékot sem adok hozzá.
Érdemes még melegen kettévágni, szépen szeletelhető.
Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a töltelékkrémet:
A kókusztejet kis lángon melegíteni kezdjük, beletesszük az édesítőt és folyamatosan kevergetjük, míg elolvad (ha rúdból kapartuk ki a vaníliamagokat, akkor a rudat is belefőzhetjük, amit majd a végén feltétlen távolítsunk el!).
Ha az édesítő elolvadt, beleszórjuk a darabolt diót és kanalanként hozzáadjuk a natúr kakaót is.
Továbbra is kis lángon folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen és ha már forrni kezd, beleszitáljuk a zselatint is, jó alaposan elkeverjük és lehúzzuk a tűzről, félretesszük hűlni.
A vaníliarudat vegyük ki!
Én a tetejére külön főztem a krémet, a fenti módon, egyszerűen csak kihagytam belőle a diót 🙂
A süti összeállítása:
Keresünk egy akkora méretű edényt, amibe a piskóta talpa pontosan belefér, ezt nagyon minimálisan bevizezzük, kibéleljük folpackkal, majd beletesszük az egyik lapot.
Fontos, hogy pont passzoljon az edénybe, különben le fog folyni róla a krém!
Bőven megkenjük a teljesen kihűtött csokis – diós masszánkkal, majd rátesszük a másik piskótát, azaz a kalapot, meglocsoljuk a másik, dió nélküli krémmel és néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
A piskóta nem fog megpuhulni, kemény lesz, de éles késsel klasszul lehet vágni, nem morzsálódik.
A folpack – bélésnek köszönhetően egyszerre könnyen ki tudjuk venni az edényből.
Ha tortának készítjük el, akkor egy csatos formával még egyszerűbb a dolgunk 🙂
Alsó lap – diós krém – felső lap – sima krém – díszítés (opcionális).