Csudavacsoránk volt a minap, bizony!
Királyrákot sütöttünk, méghozzá nem is akármiben! Fűszervajban!
A salátát pedig kaporszósszal öntöttük le hozzá, óóó, micsoda különleges, ünnepi hétköznap!
Egyébként a kaja nálunk nem központi kérdés, ha valamiből nagyobb adag sikerül, simán esszük 2 – 3 napig, de akkor sincs gond, ha egy héten háromszor van házi kolbász tojással, zöldségekkel és főtt céklával. Vagy édesburgonyával. Vagy sült szalonnával. Vagy csak magában, minden nélkül 🙂
Szóval a királyrák!
Most készítettem és kóstoltam ilyet életemben először, de biztosan nem utoljára. Tipikusan hal – íze van, viszont sokkal izmosabb és tartalmasabb, egy kicsit rágósabb.
Nagyon finom, ha van lehetőségetek, mindenképpen próbáljátok ki 🙂 Mi tisztítottból készítettük, ha csak olyanhoz tudtok hozzájutni, ami nincs megtisztítva, akkor egy picit tovább kell sütni.
A fűszervaj hozzávalói:
– 10 dkg vaj (puha, szobahőmérsékletű)
– 2 gerezd zúzott fokhagyma
– só
– fél citrom leve
– cayenne bors (vagy fehér bors)
Szükségünk lesz még a következőkre:
– királyrák
– 1 dl kókuszkrém
– fél dl fehérbor
– szárított kapor
– olívaolaj
– víz (ha szükséges)
– zellerlevél
– citromlé
Kiolvasztjuk a rákot, enyhén megsózzuk és állni hagyjuk.
Elkészítjük a fűszervajat: a fenti hozzávalókat jó alaposan elkeverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen.
Egy teflonos serpenyőben pár csepp olívaolajat forrósítunk, rádobjuk a rákokat és mindkét felüket 2-2 percig pirítjuk, majd rákanalazzuk a fűszeres vajat és készre pároljuk. Tisztított daraboknál ez nagyjából 5-6 percet vesz igénybe, fontos, hogy forgassuk őket, le ne égjenek.
Meghintjük a borssal és ráfacsarjuk a citrom levét.
Ha ezzel megvagyunk, a rákfalatokat kiszedjük és félretesszük.
A serpenyőben maradt fűszervaj alatt nem zárjuk el a lángot, csak kicsit lejjebb vesszük, hozzáöntjük a kókuszkrémet és a bort, majd elkeverjük.
Ha szükséges, egy kis vízzel hígítjuk.
Gazdagon megszórjuk a szárított kaporral, egyet forralunk rajta és tetszés szerint sózzuk, ha kell.
Friss salátával kínáljuk: a jégsalátát, paradicsomot, paprikát, zellerlevelet kockára vágjuk, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.