Igazi retro egytálétel, paleósítását már néhányszor megkíséreltem, de csak most éreztem 100% – osan méltónak arra, hogy megosszam Veletek is.
Kókusztej helyett bármilyen magtej megfelel, amit szerettek, mivel jól meg van fűszerezve, a kókusz íze egyáltalán nem érződik ki.
Hozzávalók:
– 10 db tojás
– 1 kanál zsír
– 10 dkg húsos szalonna
– 3 dl magtej
– só, bors, őrölt kömény
– 3 púpos ek. őrölt paprika
– 1 fej hagyma
– 1 paradicsom
– 1 paprika
A tojásokat keményre főzzük, a hagymát, paprikát, paradicsomot, szalonnát felaprítjuk és a zsírt egy nagyobb serpenyőben felhevítjük.
A forró zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, rátesszük a szalonnát és jól megpirítjuk.
Fűszerezzük: só, bors, őrölt kömény.
Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az őrölt paprikát, amit én sosem sajnálok belőle, mert így – a tejjel felhígítva – egy nagyon jó állagú szaftot tudunk rottyantani belőle.
Szóval miután elkevertük az őrölt paprikát, visszatesszük az egészet a lángra, beleszórjuk az aprított paprikát és paradicsomot és hagyjuk, hogy egy kis levet engedjen.
Ez idő alatt összevágjuk a tojásokat 8 – 10 felé, majd azt is hozzákeverjük.
Óvatosan felöntjük a tejjel és felforraljuk.
Amíg a pörköltünk hűl, elkészítjük a köretet, hozzávalói:
– fél kg karfiol
– só, bors, roppantott fekete bors, natúr ételízesítő
– 1 fej hagyma
– petrezselyemzöld
– 1 kanál zsír
A karfiolt aprítógépben rizs méretűre daráljuk, a vöröshagymát felkockázzuk.
Egy serpenyőben zsírt hevítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, egy csapott evőkanálnyi roppantott fekete borsot szórunk rá és pár percig kevergetjük.
Rátesszük az aprított karfiolt, fűszerezzük és ha megpuhult, tálalhatjuk is.
Tetszés szerint belevágjuk a petrezselyemzöldet, lehetőleg a legvégén.
Figyelem!!
A paprika és a paradicsom miatt a pörkölt fogyasztása autoimmun – betegeknek nem ajánlott!!