Tojáspörkölt

Igazi retro egytálétel, paleósítását már néhányszor megkíséreltem, de csak most éreztem 100% – osan méltónak arra, hogy megosszam Veletek is.

Kókusztej helyett bármilyen magtej megfelel, amit szerettek, mivel jól meg van fűszerezve, a kókusz íze egyáltalán nem érződik ki.

Hozzávalók:

– 10 db tojás

– 1 kanál zsír

– 10 dkg húsos szalonna

– 3 dl magtej

– só, bors, őrölt kömény

– 3 púpos ek. őrölt paprika

– 1 fej hagyma

– 1 paradicsom

– 1 paprika

A tojásokat keményre főzzük, a hagymát, paprikát, paradicsomot, szalonnát felaprítjuk és a zsírt egy nagyobb serpenyőben felhevítjük.

A forró zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, rátesszük a szalonnát és jól megpirítjuk.

Fűszerezzük: só, bors, őrölt kömény.

Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az őrölt paprikát, amit én sosem sajnálok belőle, mert így – a tejjel felhígítva – egy nagyon jó állagú szaftot tudunk rottyantani belőle.

Szóval miután elkevertük az őrölt paprikát, visszatesszük az egészet a lángra, beleszórjuk az aprított paprikát és paradicsomot és hagyjuk, hogy egy kis levet engedjen.

Ez idő alatt összevágjuk a tojásokat 8 – 10 felé, majd azt is hozzákeverjük.

Óvatosan felöntjük a tejjel és felforraljuk.

Amíg a pörköltünk hűl, elkészítjük a köretet, hozzávalói:

– fél kg karfiol

– só, bors, roppantott fekete bors, natúr ételízesítő

– 1 fej hagyma

– petrezselyemzöld

– 1 kanál zsír

A karfiolt aprítógépben rizs méretűre daráljuk, a vöröshagymát felkockázzuk.

Egy serpenyőben zsírt hevítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, egy csapott evőkanálnyi roppantott fekete borsot szórunk rá és pár percig kevergetjük.

Rátesszük az aprított karfiolt, fűszerezzük és ha megpuhult, tálalhatjuk is.

Tetszés szerint belevágjuk a petrezselyemzöldet, lehetőleg a legvégén.

Figyelem!!

A paprika és a paradicsom miatt a pörkölt fogyasztása autoimmun – betegeknek nem ajánlott!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük